FORMAREA OCHILOR

Cu o muncă prelungită în aceleași condiții, poate apărea oboseală vizuală. Prin urmare, ar trebui să faceți o pauză periodică în muncă. Relaxarea (recuperarea) va fi mai eficientă dacă faceți exerciții oculare.
Când faceți exerciții, amintiți-vă că mușchii care lucrează absorb intens oxigenul. Restabilirea normală a unui mușchi obosit este posibilă numai dacă există suficient aport de oxigen în țesuturile musculare. Prin urmare, trebuie să respirați profund în timpul exercițiului.
Respectați regula: faceți exerciții oculare încetul cu încetul, dar des. Acestea fiind spuse, amintiți-vă că provocarea nu este să faceți un antrenament formal, ci să faceți din exercițiu un obicei.
Cu cât petreci din ce în ce mai des timp cu ochii, cu atât vei obține mai repede un rezultat pozitiv. Se crede că timpul pentru un singur antrenament ar trebui să crească treptat de la 3-5 la 10-15 minute. În acest caz, este recomandabil să efectuați cel puțin două antrenamente oculare pe zi.
I. Exerciții pentru prevenirea miopiei
Pentru a preveni miopia și a suspenda dezvoltarea sa ulterioară, se recomandă efectuarea atât a exercițiilor generale de întărire, cât și a exercițiilor speciale pentru ochi.
1. Exerciții generale de întărire
Toate exercițiile sunt efectuate în picioare.
Aruncați mingea în sus cu ambele mâini și prindeți. Repetați de 7-8 ori.
Loveste mingea tare pe podea, asteapta pana se ridica si prinde-o cu una sau ambele maini. Repetați de 6-7 ori.
Dă mingea unui partener din spatele capului. Aleargă de 10-12 ori.
Aruncă o minge de tenis la țintă, repetă de 6-8 ori cu fiecare mână.
Aruncăm mingea în cercul de baschet cu două și una mâini de la o distanță de 3-5 m. Repetați de 12-15 ori.
2. Exerciții pentru întărirea mușchilor spatelui și gâtului
Multe persoane cu miopie au o postură slabă, ceea ce indică slăbiciune a mușchilor spatelui, ceea ce poate contribui la apariția și progresia miopiei. Prin urmare, se recomandă exerciții fizice zilnice.
Mers normal, pe degetele de la picioare, cu un mic tampon de nisip pe cap.
Ridică-te, picioarele depărtate, mâinile pe centură, apleacă-te înainte, aplecându-te, spate drept, conectează omoplații, privește înainte.
Așezați-vă pe un scaun, țineți-vă de spate cu mâinile dedesubt. Aduceți pieptul înainte, aplecați-vă, apoi reveniți la poziția de plecare.
Ridică-te, mâinile sunt strânse în spate în încuietoare. Luați brațele înapoi, îndoiți-vă.

Stai întins pe burtă, brațele de-a lungul corpului. Ridicați capul și umerii, aplecați-vă, reveniți la poziția inițială.
3. Exerciții de relaxare a mușchilor spatelui și gâtului
Exercițiile sunt efectuate în timp ce stați pe un scaun cu spatele drept. Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea stării mușchilor oculari și la relaxarea mușchilor coloanei cervicale. Durata lecției este de 3-5 minute.
Respirați adânc și sprijiniți-vă pe spătarul scaunului. Apoi expirați în timp ce vă aplecați înainte.
Sprijiniți-vă pe spătarul unui scaun și închideți bine pleoapele, Înclinându-vă puțin înainte, deschideți ochii.
Prindeți talia cu palmele cu degetele mari înapoi și întoarceți capul de mai multe ori spre stânga, apoi spre dreapta. Uită-te la cotul corespunzător de fiecare dată.
Desenați cercuri cu ochii și priviți în sus.
Întindeți brațele înainte și priviți-vă degetele.
Ridicați brațele în sus, urmând palmele cu ochii și fără a vă mișca capul.

ако.jpg